równania trygonometria
Kiełbasa: rozwiąż równanie:
sinx= − √3/2
wyliczyłam:
x= −π/3 + 2kπ
w odpiedziach: x= −π/3 + 2kπ ⋁ x= 4π/3 + 2kπ wytłumaczyłby ktoś tę drugą możliwość?
10 lis 10:09
MathGym: | | √3 | |
teraz spójrz na wykres i zaznacz prostą − |
| i zobacz że przecina ona wykres f(x) = sinx |
| | 2 | |
| | −π | | π | |
w dwóch punktach |
| i π+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 lis 10:14
MathGym: | | √3 | | π | |
w pierwszym |
| = 60 = |
| |
| | 2 | | 3 | |
10 lis 10:15
Aga1.: sinx=a. Równanie to ma rozwiązanie dla a∊<−1,1>
Dla a=−1,a=1 i a=0 najprościej odczytać z wykresu, w pozostałych przypadkach
można zastosować wzór
x=x
0+2kπ lub x=(π−x
0)+2kπ, k∊C.
| | π | |
x0 =− |
| , bo sin(−π/3)=−√3/2 |
| | 3 | |
Podstaw do wzoru i masz odp.
Jeszcze inaczej
Teraz skorzystać ze wzorów redukcyjnych.
Sinus jest ujemny w 3 i 4 ćwiartce, więc
| | π | | π | |
sinx=sin(π+ |
| ) lub sinx=sin(2π− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
zatem
| | π | | π | |
x=π+ |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
10 lis 10:24
Kiełbasa: ale przecież dla argumentu 4π/3 wartosć wynosi 1/2 ?
10 lis 10:30
Aga1.: Nie.
| | 4 | | 1 | |
sin( |
| π)=sin(π+ |
| π)=−sinπ/3=−sin(1800/3)=−sin600=−√3/2. |
| | 3 | | 3 | |
10 lis 10:32
Kiełbasa: Aga1
w tym wzorze x=x0+2kπ co nalezy podstawiać pod x0?
10 lis 10:39
Kiełbasa: pomoze ktoś?
10 lis 11:18
Kiełbasa: proszę ...
10 lis 11:29