prawdopodobienstwo
justyy3: Z talii 24 kart losujemy bez zwracania 5 razy po jednej karcie. Oblicz prawdopodobieństwo, że
co najmniej razy wylosujemy karte karo.
10 lis 09:24
MathGym: najprościej zrobić to przez zaprzeczenie
w tali mamy 6 kart karo zatem 24 − 6 = 18
| | | |
losujemy 5 z tego zbioru więc A' = | − nie wylosowałem kartę karo |
| | |
P(A) = 1 − P(A')
10 lis 09:59
10 lis 10:07
MathGym: faktycznie pisząc LaTeX pomyliłem się
10 lis 10:08
justyy3: skąd wzięło się 18 5

?
10 lis 11:32
daras: GG:2489859
grałaś kiedyś w tysiąca ? w małej talii składającej się 24 kart są 4 kolory więc 24:4 = 6 kart
w każdym kolorze, czyli kar (to nazwa jednego z kolorów w brydżu) też jest 6
a jak chcesz sie nauczyć w brydż to się zgłoś
10 lis 11:53
daras: PS. tak naprawdę , to nie ma w zadaniu powiedziane ile razy co najmniej ma być wylosowane to
karo
10 lis 11:54