nierówności
Osses: Rozwiąż nierównoś x
2+5x+4<0
Δ=3
x1=1
x2=4
przedział mi wyszedł x∊(−oo, 1)u(4,+oo)
w podpowiedziach jest x∊(−4, −1) i nie wiem właśnie, co mam źle. Mógłby mi ktoś pomóc?
10 lis 08:24
Janek191:

x
2 + 5 x + 4 < 0
( x + 4)*( x + 1) < 0
x
1 = − 4 x
2 = − 1
więc
x ∊ ( − 4; − 1 )
===========
10 lis 08:27
Hajtowy:

x
2+5x+4 < 0
Δ=25−16=9
√Δ=3
Odp. x ∊ (−4;−1)
10 lis 08:29
Osses: Okey, już wiem jaki mam błąd, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, dlaczego nie mogę przedziału
zapisać x∊(−oo,−4)u(−1,+oo)
10 lis 08:32
Janek191:
Patrz na wykres !

Pod osią jest część paraboli dla x ∊ ( − 4; − 1) !
10 lis 08:34
Osses: To dlatego, że x<0 ?
10 lis 08:35
Hajtowy: Tak.
x < 0 ⇒ to co jest pod osią OX
x > 0 ⇒ to co jest nad osią OX
Specjalnie Ci zaznaczyłem linią przerywaną Twoją odpowiedź
10 lis 08:38
Hajtowy: Przedział x ∊ (−oo;−4) ∪ (−1;+oo) byłby wtedy, gdyby tam było x2+5x+4 > 0
Ale jest w Twoim zadaniu : x2+5x+4 < 0
10 lis 08:39
Osses: okey, już rozumiem, dzięki Wam!
10 lis 08:42
Janek191:
@Hajtowy
y < 0 to co jest pod osią
y > 0 to co jest nad osią
a nie x !
y = x2 + 5 x + 4 = ( x + 4)*(x + 1)
10 lis 08:50