funkcja
Radek:
| | (x−1)2 | |
Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji |
| ? |
| | x2+1 | |
10 lis 00:34
Eta:
Df=R
y= m ⇒m(x2+1)= (x−1)2
..... (m−1)x2+2x+m+1=0
ZW: Δm ≥0 i m−1≠0
dokończ
10 lis 00:40
Radek:
Skąd się to wszystko wzięło ?
10 lis 00:47
Radek: Do szkoły to jeszcze chodzę, a maturę zdaje dopiero w maju
10 lis 00:57
Radek:
10 lis 01:17
Radek: ?
10 lis 08:51
Janek191:
Eta jeszcze śpi
10 lis 08:58
Janek191:

Popatrz na wykres
10 lis 09:00
Radek:
Panie Janku

Ale mógłby mi Pan wytłumaczyć zapis z 00:40 ?
10 lis 09:02
MathGym: zbiór wartości więc szukasz y Eta wzięła za y podstawiła m
| | (x−1)2 | |
i zapisała m = |
| |
| | x2+1 | |
10 lis 09:14
Radek: no tak ale czemu tak zapisała ?
10 lis 09:15
MathGym: takie zapisujesz równanie − to jest sposób algebraiczny i zakładasz, że równanie ma conajmniej
jedno rozwiązanie
10 lis 09:28
MathGym: | | (x − 1)2 | |
masz przecież funkcję f(x) = |
| |
| | x2 + 1 | |
10 lis 09:30
MathGym: chodzi o to, że gdy prosta równoległa. do osi OX o równaniu y = m przecina naszą funkcje i ma
wartość dla jakiegoś tam argumentu, dla pozostałych argument nie ma i stąd będziemy wiedzieć
co jest ZW − chyba teraz wyjaśniłem czytelnie
10 lis 09:53
ICSP: albo tak.
Zauważmy, że :
(x+1)
2 ≥ 0 ⇒ x
2 + 1 ≥ −2x
oraz że
−(x − 1)
2 ≤ 0 ⇒ −(x
2 − 2x + 1) ≤ 0 ⇒ − (x
2 + 1) ≤ −2x
Czyli mamy, że
−(x
2 + 1) ≤ −2x ≤ x
2 + 1 Dzieląc tą nierówność stronami przez x
2 + 1 dostaje :
| | −2x | |
−1 ≤ |
| ≤ 1 // +1 |
| | x2 + 1 | |
ZB : y ∊ [0 ; 2]
10 lis 12:22