ciagi
zadanie: obliczyc sume ciagu
1.
1+
√2+2+2
√2+4+...+2
n
a
1=1
q=
√2
wyrazow jest n
2.
a
1=4
stad n=101.
| | 3101−2101 | |
S101= |
| dobrze? |
| | 298 | |
10 lis 00:01
Janek191:
z.2
a
1 = 4
więc
n = 101
−−−−−−
| | 1 − qn | | 1 − (32)n | | 1 −(32)n | |
Sn = a1* |
| = 4* |
| = 4* |
| = |
| | 1 − q | | 1 − 32 | | −0,5 | |
= − 8*(1 − (
32)
n)
| | 3101 | |
więc S101 = − 8*( 1 − (32)101 ) = − 8*[ 1 − |
| ] = |
| | 2101 | |
| | 3101 | | 3101 | |
= − 23 *[ 1 − |
| = − 23* 1 + 23* |
| = |
| | 2101 | | 2101 | |
| | 3101 | | 3101 | | 2101 | |
= − 23 + |
| = |
| − |
| = |
| | 298 | | 298 | | 298 | |
Jest ok !
10 lis 08:24
zadanie: dziekuje
10 lis 16:17
zadanie: 3.
Czy prawdziwa jest nierówność
jakas podpowiedz? wiem, ze to moze jest proste ale nie moge dac rady z tym
podnosilem do kwadratu ale to za duzo wedlug mnie nie dalo
10 lis 16:24
Janek191:
| | 1 | |
5 − |
| < √24 ? ; podnosimy do kwadratu |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
25 − 2*5* |
| + |
| < 24 ? |
| | 10 | | 100 | |
24,01 > 24
Nierówność 5 −
√24 < 0,1 nie jest prawdziwa.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10 lis 16:34
Janek191:
Pozostałe przykłady można zrobić analogicznie
10 lis 16:36
zadanie: dziekuje
nie wpadlem na to zeby przeniesc to na lewa strone
10 lis 16:38
Mila:
| | 1 | |
5+ |
| <√24 obie strony dodatnie, możemy porównać kwadraty liczb, (nie zwijamy lewj |
| | 10 | |
strony)
nierówność nie jest prawdziwa
b)
| | 1 | |
√51<?7+ |
| porównujemy kwadraty liczb |
| | 7 | |
10 lis 16:59
zadanie: mam jeszcze problem z tymi zadaniami:
4. Czy istnieje 17−wyrazowy postep arytmetyczny, w którym liczba wyrazów całkowitych
jest równa
a) 6 ;
b) 9 ;
c) 7 ;
d) 8 ?
5. Czy istnieje 17−wyrazowy postep geometryczny, w którym liczba wyrazów wymiernych
jest równa
a) 6 ;
b) 9 ;
c) 7 ;
d) 8 ?
6.Dany jest rosnacy n−wyrazowy postep arytmetyczny
(a1, a2, a3, a4, a5, ..., an)
o wyrazach rzeczywistych. Niech
N =a1+a3+a5+...
oraz
P =a2+a4+a6+...
beda sumami wyrazów o indeksach (numerach) odpowiednio nieparzystych i parzystych.
Czy stad wynika, ze N <P, jezeli
a) n=2010 ;
b) n=2013 ;
c) n=2011 ;
d) n=2012 ?
7. Czy przy tych samych oznaczeniach mozna wnioskowac, ze N >P, jezeli
a) n=2014 ;
b) n=2017 ;
c) n=2015 ;
d) n=2016 ?
8.3−ci, 4−ty i 6−ty wyraz postepu arytmetycznego tworza (w tej kolejnosci) postep
geometryczny trójwyrazowy. Czy stad wynika, ze postep geometryczny tworza takze
wyrazy (z zachowaniem kolejnosci):
a) 3−ci, 5−ty, 11−ty ;
b) 3−ci, 6−ty, 12−ty ;
c) 4−ty, 6−ty, 10−ty ;
d) 6−ty, 8−my, 11−ty ?
(a3, a4, a6)−ciag geometryczny
(a1+3r)3=(a1+2r)(a1+5r)
stad: r=0 lub r=−a1
a,c,d wyszly mi te same warunki wiec odp. tak
w b) wyszlo mi r=0 lub r=a1 wiec jaka odp. tak czy nie ? chyba raczej nie?
10 lis 17:04
zadanie: | | 1 | |
tam o 16:59 powino byc chyba 5− |
| >√24? |
| | 10 | |
10 lis 17:10
Mila:
17:10 Tak.
10 lis 17:19
Mila:
6) i 7)
mamy np, ciąg
a1,a2,a3,a4,a5,a6,a7 nieparzysta liczba wyrazów
N=a1+a3+a5+a7
P=a2+a4+a6=a1+r+a3+r+a5+r
N−P=a1+a3+a5+a7−(a1+r+a3+r+a5+r)=a7−3r=a1+6r−3r=a1+3r może być dodatnie lub ujemne ,
lub 0 w zależności od wartości a1
1) Uogólniając, jeśli masz nieparzystą liczbę wyrazów c.a rosnącego, to nie można określić czy
suma wyrazów o nieparzystych indeksach jest większa od sumy wyrazów o parzystych indeksach
(jest ich mniej)
2) Parzysta liczba wyrazów ciągu
a1 a2, a3, a4,a5, a6
N=a1+a3+ a5
P=a2+a4+ a6=a1+r+a3+r+ a5+r
N−P=a1+a3+ a5−(a1+r+a3+r+ a5+r)=−3r<0 dla r>0 ⇔N<P
Jeśli masz parzystą liczbę wyrazów c.a rosnącego, to suma wyrazów
o nieparzystych indeksach jest mniejsza od sumy wyrazów o parzystych indeksach
10 lis 18:21
Mila:
8) b i d nie.
dla ciągu stałego byłoby tak ale dla r≠0 nie.
Policz d jeszcze raz.
10 lis 18:41
zadanie: d) mi wychodzi, ze tak bo:
(a1+7r)2=(a1+5r)(a1+10r)
a12+14a1r+49r2=a12+10a1r+5a1r+50r2
a12+14a1r+49r2=a12+15a1r+50r2
−a1r−r2=0
r2+a1r=0
r(r+a1)=0
r=0 lub r+a1=0
r=−a1
10 lis 19:20
Mila:
Zgadza się ,źle wymnożyłam.Masz dobrze.
10 lis 19:56
zadanie: dziekuje
10 lis 22:04
Mila:
10 lis 23:51
Mila:
4) Czy istnieje 17−wyrazowy postep arytmetyczny, w którym liczba wyrazów całkowitych
jest równa
a) 6 ;
Istnieje,
np.
a1∊C, 3r=1
wyrazy całkowite:
a1,a4,a7,a10,a13,a16
b)9 Tak
a1∊C, 2r=1
wyrazy całkowite:
a1,a3,a5,a7,a9,a11,a13,a15,a17
c) dalej sam, może masz lepszy pomysł
11 lis 16:11
Mila:
12 lis 00:33
zadanie: dziekuje
lepszego pomyslu nie mam
wroce do tego tematu w piatek
12 lis 00:41
zadanie: | | 1 | |
ten przyklad 5−√24< |
| mozna bylo zrobic jeszcze inaczej (tak zrobilismy dzisiaj) |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
5−√24= |
| > |
| nierownosc nie jest prawdziwa |
| | 5+√24 | | 10 | |
14 lis 16:49
zadanie: dzisiaj mielismy kolokwium z algebry liniowej
nie jestem zadowolony a nawet wkurzony
zadania nie byly takie trudne nawet ale wiadomo jak to jest
na dodatek jeszcze pomylilem sie w rownaniu nie podnioslem jednej liczby do kwadratu na samym
poczatku
14 lis 16:52
Mila:
Nie martw się, może sprawdzający dopatrzy się wartości Twoich rozwiązań.
Moi ćwiczeniowcy byli bardzo w porządku.
Chyba można poprawiać(?), oczywiście z pierwiastkami trzeba pamiętać o takim przekształceniu.
Wszystko jest oczywiste, gdy się zobaczy rozwiązanie, ale często zapomina się o najprostszych
rozwiązaniach i proponuje trudniejsze.
14 lis 17:09
zadanie: nie ma popraw
sumuje sie punkty z kartkowek i kolokwiow na sam koniec
14 lis 17:12
Mila:
W jakiej jesteś sytuacji?
14 lis 17:17
zadanie: narazie mam 16/16 punktow z kartkowek a z kolokwium moze bede miec 10−15 punktow niestety na 30
do zaliczenia potrzeba 40 punktow.
14 lis 17:23
Mila:
Na pewno uzyskasz !
14 lis 18:11
zadanie: mam nadzieje
14 lis 18:20
zadanie: wracajac do zadania z ciagami:
c) 7
zakladajac, ze pierwszy wyraz jest calkowity a kolejny calkowity pojawia sie na przemiennie
c,x,c,x,c,x,c,x,c,x,c,x,c,x,c,x,c wyrazow calkowitych jest 9
lub c,xx,c,xx,c,xx,c,xx,c,xx,c,x 6 wyrazow calkowitych
lub c,xxx,c,xxx,c,xxx,c,xxx,c, 5 wyrazow calkowitych
wiec odp. nie
d) 8
zalozmy, ze wyraz calkowity zaczyna sie od drugiego miejsca
x,c,x,c,x,c,x,c,x,c,x,c,x,c,x,c,x 8 wyrazow odp. tak
14 lis 18:40
zadanie: chcialbym zrobic jeszcze jedno zadanie ale to juz w nastepnym poscie
14 lis 18:41
zadanie: mam nadzieje, ze dobrze?
14 lis 19:47
Mila: Ja też.
14 lis 21:14