wart bezwzg
green: jak rozwiazac:
|a−5|= 1
10 lis 00:00
green: a−5 = 1 v a−5=−1 ?
10 lis 00:01
Kamix: Rozwazasz na dwa przypadki:
a−5=1 lub a−5=−1 i dostajesz dwa najzwyklejsze w swiecie rownania liniowe... No i rozwiazujesz
; d
Dlaczego akurat takie przypadki? Wynika to z wlasnosci wartosci bezwzglednej. Poczytaj o tym na
tej stronce, wszystko jest ladnie wytlumaczone, nie powinno byc problemu ze zrozumieniem, bo
sa to proste rzeczy
10 lis 00:03
green: a rownanie |b−3|*(−0,2) = −1 ?
jak rozwiązać
Kamix
10 lis 00:12
Janek191:
I b − 3 I* ( −0,2) = − 1 ; mnożymy obustronnie przez ( −5)
I b − 3 I = 5
b − 3 = − 5 lub b − 3 = 5
b = − 5 + 3 lub b = 5 + 3
b = − 2 lub b = 8
===================
10 lis 08:32
Hajtowy: b−3 * (−0,2) = −1 v b−3 * (−0,2) = 1
b=1,6 v b=0,4
Wg mnie
10 lis 08:33
Janek191:
To sobie wstaw 1,6 lub 0,4 za b do równania ! Co otrzymasz ?
10 lis 08:54