wielomiany
xbc: nie wykonujac dzielenia, znalezc reszte z dzielenia wielomianu P przez Q
P(x)=x2013+x1005−1 , Q(x)=x4+1 czyli mamy P(x)=W(x)*(x4+1)+R(x)
czy jest jakis szybszy sposob niz:
najpierw wyznaczenie pierwiastkow wielomianu Q(x) czyli rozwiazanie x=4√−1
potem podstawienie pierwiastkow do wielomianu W(x) i przyrownania wyniku do reszty postaci
ax3+bx2+cx+d i wtedy mamy jakies kolosalne uklady rownan z postaciami trygonometrycznymi
itp. ?
P(x)=2x5+3x4+2x3+3x2+3x+2 Q(x)=(x2+1)=(x−i)(x+i)
wychodzi mi reszta R(x)=3x+2 gdy podstawie za x=i, a gdy za x=−i to otrzymuje R(x)=3x+5
zapewne robie gdzies blad rachunkowy; ale wszystko sie zgadza i nie moge znalezc tego bledu
czemu wychodza 2 rozne reszty
R(x)=3x+2 jest prawidlowa
9 lis 23:01
xbc: potem podstawienie pierwiastkow do wielomianu P(x) oczywiscie
prosze o pomoc
9 lis 23:03
xbc: up
9 lis 23:23
Mila:
2)
P(i)=2+3i
P(−i)=2−3i
R(x)=Ax+B
A*i+B=2+3i
A*(−i)+B=2−3i
2B=4, B=2
A*i+2=2+3i, ⇔A*i=3i /*i
A=3
R(x)=3x+2
9 lis 23:30
Mila:
1)
x4+1=x4−i2=(x2−i)*(x2+i)=(x−√i)*(x+p{i))*(x−√−i)*(x+√−i)
z takich pierwiastków skorzystaj
9 lis 23:54
xbc: probowalem ale minie wychodzi, moglbym prosic o rozpisanie tego przykladu
10 lis 16:48
xbc: ?
10 lis 16:48
xbc: up
10 lis 17:02
xbc: up
11 lis 00:01
Mila:
P(x)=x1005*(x1004+1)−1⇔
P(x)=x1005*((x4)251+1)−1
P(x)=w(x)*(x4+1)+R(x), R(x) reszta z dzielenia p(x) przez (x4+1)=(x4−(−1))
R(x)=x1005*((−1)251+1)−1=x1005*(−1+1)−1=x1005*0−1=−1
11 lis 00:48