log
Wiolllkaa: dodatnie liczby x,y,z spełniają warunek log2x=log3y=log4z= 513. oblicz 4√xyz
9 lis 22:57
Saizou : 2
16/3=x
3
16/3=y
4
16/3=z
xyz=2
16/3*3
16/3*4
16/3=(2*3*4)
16/3=24
16/3
4√xyz=(xyz)
1/4=(24
16/3)
1/4=24
4/3
9 lis 23:09
PW: A po prostu z definicji:
log
2x = u ⇔ 2
u = x
log
3y = u ⇔ 3
u = y
log
104z = u ⇔ 10
u = 4z
(2•3•10)
u =4xyz
| | 16 | |
Dla krótkości zapisu oznaczyliśmy u = |
| . |
| | 3 | |
Koniec już widać.
9 lis 23:13
PW: A, nie domyśliłem się, że ostatni to log4z, czyli będzie tak jak napisał Saizou
9 lis 23:15
Saizou : PW skąd "wytrzaskujesz" to kwadraciki jako znaki mnożenie ?
9 lis 23:21
PW: Alt 0149 z włączonym NumLock (Windows). Ja widzę grube kropki.•
9 lis 23:36