Oblicz (2x-3)^4=1
Linaa: Oblicz (2x−3)4=1
9 lis 22:45
Eta:
x=2 v x= 1
9 lis 22:52
Linaa: a ktoś jest w stanie mi to rozpisać ?
10 lis 13:22
Linaa: doszłam do 16x4+96x3+216x2+297=1
i co dalej ?
10 lis 13:28
PuRXUTM: może lepiej
(2x−3)
4=1
(2x−3)
4−1=0
((2x−3)
2−1)((2x−3)
2+1)=0 pokombinuj dalej sama
10 lis 13:30
Patryk: nie,,,,
(2x−3)4=1
2x−3=t
t4=1
t=−1 t =1
2x−3=−1 2x−3=1
10 lis 13:30
ICSP: (2x − 3)4 = 1
Nakładamy pierwiastek 4 stopnia.
4√(2x − 3)4 = 4√1
|2x − 3| = 1
x = 1 v x = 2
10 lis 13:37
5-latek: To powiem CI z edlugo dochodzilas

Ale to nie jest zadanie na dochodzenie tylko na myslenie
Trzeba pomyslec tak : jaka liczba podniesiona do potegi czwartej da 1
czy 2
4=1? nie rowna sie 1 czy 3
4=1 nie a czy 1
4=1 ? Alez tak . rowna sie 1 . Ale
tez czy (−1)
4=1? Alez tak .Rowna sie 1
TO wobec tego ile powinno rownac sie (2x−3) zeby (2x−3)
4=1 ? powinno rownac sie 1 albo (−1)
to zapiszmy 2x−3=1 to 2x=1+3 to x=... policz lub 2x−3=−1 to 2x=−1+3 to 2x=2 tox= .....policz
Zauwaz ze tam jest spojnik lub
10 lis 13:44
ola585: mam do obliczenia
| (1,5)2+(5√0.16−1.5)2 ( 236)0 | |
| |
| (√6−4)(√6+4) 12 | |
jak to obliczyć, bo już to tyle razy zrobiłam i mi nie wychodzi, nie wiem co jest źle...
Proszę o pomoc
11 lis 17:19
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
11 lis 17:22
ola585: mam również cos takiego
| | 32 | |
[√8481 razy |
| − √(45)2 + (35)2] razy 2 − (√6)2 |
| | 2√21 | |
wynik to −6 a mi ciągle wychodzi albo −8 albo −4
Pomocy
11 lis 17:28
ola585: już zapisuje
11 lis 17:28
ola585: | | 2.25+(4−15√0.16+ 3) razy 1 | |
= |
| =... |
| | 6−16 | |
no i już dalej chyba mam źle
11 lis 17:31
ola585: to jest do tego pierwszego równania
11 lis 17:31
sushi_ gg6397228:
tylko po linijce, bo jak bedzie źle to wtedy trzeba wszystko przepisywac
"formułke skopiuj do worda" to sie nei napracujesz za duzo
11 lis 17:31
sushi_ gg6397228:
zacznij od policzenia √0,16
w mianowniku jest 12 do czego sie odnosi ?
11 lis 17:32
ola585: tam są te nawiasy i razy 1/2
11 lis 17:36
5-latek: No to zjmiemy sie najpierw licznikiem
(1,5)
2= kalkulator i licz
(5
√0,16−1,5)
2 zauwaz ze
√0,16=04 bo 0,4*0,4=0,16 to
(5*0,4−1,5)
2=(2−1,5)
2=(0,5)
2=0,5*0,5=0,25
| | 1 | |
Wiemy tez ze kazda liczba podniesiona do potegi zerowej =1 czyli 10=1 |
| 0=1 wiec |
| | 2 | |
| | 23 | |
tez |
| 0=1 mamy zalatwiony licznik |
| | 6 | |
Teraz zajmiemy sie mianownikiem
A w mianowniku co widzimy od razu ?
WIdzimy wzor skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a
2−b
2 bgdzie a=
√6 i b=4
| | 1 | |
wiec (√6−4)(√6+4)=(√6)2−42=6−16=−10 nalezy to kjeszcze pomnozyc przez |
| wiec |
| | 2 | |
| | 1 | |
−10* |
| = policz to sobie |
| | 2 | |
| | 1,52+0,25*1 | |
czyli bedzie tak |
| = policz |
| | | |
11 lis 17:38
5-latek: Nie widzialem ze pomagasz
11 lis 17:39
ola585: a można tu rysunki wysyłać ? bo mam to zescanowane, a aktualnie mi sie word zepsuł
11 lis 17:46
ola585: dzięki 5−latek już wiem gdzie sie pomyliłam
11 lis 17:52
ola585: a z tym drugim równaniem pomoże mi ktoś ?
dochodzę do tego, że prawie wszystko mi sie skraca i zostaje 1 razy 2 −6 i wynik wychodzi
zły...
11 lis 17:58
sushi_ gg6397228:
przepisz przyklad oraz obliczenia poszczegolnych etapow
11 lis 18:00
ola585: [√8481 razy 322√21 − √(45)2+ (35)2] razy 2 −(√6)2
11 lis 18:09
11 lis 18:11
ola585: [2√219 razy 92√21 − √1] razy 2 −6
11 lis 18:12
sushi_ gg6397228:
ile wychodzi w nawiasie kwadratowym
11 lis 18:12
ola585: 1
11 lis 18:13
ola585: bo √1 =1
11 lis 18:14
sushi_ gg6397228:
a tam bylo cos jeszcze z przodu przed √1 nieprawdaż ?
11 lis 18:14
ola585: ze skracania bedzie 1, wiec w nawiasie kwadratowym bedzie 0 ...

?
11 lis 18:16
ola585: nie wiem to jest dla mnie nie jasne
11 lis 18:16
sushi_ gg6397228:
zgadza sie [0] *2 − 6=..
11 lis 18:17
ola585: aaaa...noo wychodziii... −6
11 lis 18:18
sushi_ gg6397228:
bingo
11 lis 18:18
ola585: Dzięki serdeczne
11 lis 18:19
ola585:
11 lis 18:19
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 lis 18:19
ola585: mam jeszcze coś takiego
[34 razy √169 +1.6 razy (−32)3]razy 32 − 922 : 1.5=
jak sie komuś chce to może mi pomóc
11 lis 18:32
sushi_ gg6397228:
liczymy osobno
11 lis 18:34
ola585: 43
(−278)
11 lis 18:43
sushi_ gg6397228:
wstawiamy tak i liczymy
zapisuj obliczenia
11 lis 18:43
ola585: dwa pierwsze ułamki sie skrócą
11 lis 18:44
ola585: [1+1.6 razy (−278)] razy 62 : 1.5
11 lis 18:45
sushi_ gg6397228:
skad wyszło (6/2) : 1,5
11 lis 18:47
ola585: no bo 32− 322 :1.5= [...]* 62 :1.5=
pomyliłam sie w zapisie
11 lis 18:50
ola585: sorki
11 lis 18:50
sushi_ gg6397228:
ile wychodzi w nawiasie ?
11 lis 19:02
sushi_ gg6397228:
a gdzie kolejnosc wykonywania obliczen;
zapisalem o 18.47 jak nalezy liczyc−−> kolor czerwony na koncu odejmujemy
11 lis 19:04
ola585: w nawiasie −
6410
11 lis 19:10
sushi_ gg6397228:
zapisz jak to obliczylas, bo ciagle podajesz dziwne liczby
11 lis 19:11
ola585: (1+ (−5410)....?
11 lis 19:15
ola585: −5510
11 lis 19:15
ola585: ?
11 lis 19:16
sushi_ gg6397228:
1− 5,4= ...
11 lis 19:17
ola585: 4,4
11 lis 19:19
ola585: −4,4
11 lis 19:19
sushi_ gg6397228:
| | 3 | |
−4,4* |
| − kolor czerwony =... |
| | 2 | |
11 lis 19:20
ola585: −14
11 lis 19:24
sushi_ gg6397228: pudlo
11 lis 19:24
ola585: to to jest coś źle bo tyle miało wyjść
11 lis 19:26
sushi_ gg6397228:
bierz kalkulator do reki i licz
11 lis 19:27
sushi_ gg6397228:
to znaczy ze przepisalas źle przykład, stosuj * na mnozenie
11 lis 19:29
ola585: dobrze przepisałam przykład bo sprawdzałam
11 lis 19:31
sushi_ gg6397228:
wiec nie wyjdzie −14
11 lis 19:38