Różnica większego i mniejszego pierwaastka równania 2x^2-12x-54=0 jest równa ?
Linaa: Różnica większego i mniejszego pierwaastka równania 2x2−12x−54=0 jest równa ?
9 lis 21:55
5-latek: =12
9 lis 22:06
Linaa: a jak to obliczyc ?
9 lis 22:09
5-latek: Mozna to rowmanie podzelic przez2 obustronnie − i bedzie
x2−6x−27=0
policz delte wyznacz x1 − x2 i zbadaj ta roznice
wiec licz delte
9 lis 22:12
Saizou :
albo zastosować trick, że
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
(a−b)
2=(a+b)
2−4ab
(x
1−x
2)
2=(x
1+x
2)
2−4x
1*x
2
| | 12 | | −54 | |
(x1−x2)2=(− |
| )6−4( |
| )=(−6)2−4*(−27)=36+108=144 |
| | 2 | | 2 | |
(x
1−x
2)
2=144
x
1−x
2=12 lub x
1−x
2=−12
i teraz mógłby mi ktoś powiedzieć jak określić który wynik jest prawidłowy?
ale zrobił bym tak jak
5−latek tylko że trzeba było się pobawić
9 lis 22:35
Saizou : dobra nie było pytania już wiem
9 lis 22:37
Linaa: od x2 odejmujesz x1 i wychodzi 12
9 lis 22:44
Saizou : Linaa tylko nie o to mi chodziło, ale sam sobie już rozwiałem wątpliwości
9 lis 22:45