matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
xyz:
obliczyć granicę funkcji lim x→1 (1−z)tg
πx
2
lim x→1
sinπx
x
2
−1
9 lis 21:22
Mila:
2) sin(πx)=sin(π−πx)
sin(π−πx)
π*sin(π*(1−x))
lim
x→1
=lim
x→1
=
x−1
π*(x−1)
sin(π*(1−x))
=lim
x→1
(−π)*
=−π
π*(1−x)
9 lis 21:44