Podstawą ostrosłupa ABCS o objętości 8√3 cm2 jest trójkąt równoboczny ABC. Ściany ABS i ACS
są prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Wiadomo, że IASI : IABI = 3 : 2. Zaznacz na rysunku
ostrosłupa kąt nachylenia ściany BCS do płaszczyzny podstawy i wyznacz miarę tego kąta.
Mam problem ,gdzie ten kąt w ogóle znajduję się. Nie miałem jeszcze stereometrii, ale chciałbym
wiedzieć jak to zrobić

| h | 3 | ||
= | |||
| a | 2 |
| 3 | ||
h = | a | |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| Pp*h | ||
V = | = 8√3 | |
| 3 |
| |||||||||||||
= 8√3 | |||||||||||||
| 3 |
| a√3 | ||
hp = | = 2√3 | |
| 2 |
| h | |
= tgα = U{6}{2√3 = √3 | |
| hp |