Rozwiąż m1*v1+m2*v2=m1*u1+m2*u2
Łukasz: rozwiąż
m1*v1+m2*v2=m1*u1+m2*u2
u2= v1*u1−v2 (do podstawienia do wzoru powyżej)
wynik
| | m1−m2 | | 2m2 | |
u1= |
| *v1+ |
| *v2 |
| | m1+m2 | | m1+m2 | |
podstawiłem pod u2 w wzorze ale coś źle robię i źle mi wychodzi jak by mógł ktoś napisać jak po
kolei przenosić żebym wiedział co robię źle
9 lis 21:21
Maslanek: Zderzenie sprężyste dwóch kul?
9 lis 21:28
Maslanek: Nie spojrzałem na równanie pierwotne

. Sam sobie mogę odpowiedzieć

To równanie z u2=v1u1−v2 jest niepoprawne na pewno

Z lewej strony masz coś liniowego, z prawej kwadratowego.
9 lis 21:33
MQ: To drugie:
u2=v1*u1−v2
jeśli są to prędkości − na pewno jest nieprawdą. Coś pomieszałeś.
9 lis 21:35
Maslanek: Równanie drugie powinno pochodzić z energii kinetycznej układu z tego co mi się właśnie uroiło.
Zatem:
| m1V12 | | m2V22 | | m1u12 | | m2u22 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Skąd: m
1V
12+m
2V
22=m1u
12+m2u
22
9 lis 21:35
Łukasz: to chyba ze nauczyciel zle podał na tablicy
a dalej mam ten wzór co napisałeś Maslane
m1V12+m2V22=m1u12+m2u22 ale nauczyciel kazał podstawić u2 do tego wzoru co napisałem
10 lis 12:00