obliczyć granice ciągu
Beata: Witam, czy może mi ktoś rozwiązać granice, chcę sprawdzić wynik...
| | n2 + 1)n! + 1 | |
limn→∞ |
| |
| | (2n+1)(n+1)! | |
| | 1 | |
Mi wychodzi |
| , ale nie wiem, czy dobrze. |
| | 2 | |
Z góry dzięki
9 lis 20:35
sushi_ gg6397228:
jest ok
9 lis 20:36
Bizon:
... zapisz to porządnie
9 lis 20:37
Beata: dzięki
9 lis 20:37
Beata: Jeżeli jeszcze ktoś mógłby rzucić okiem jeszcze na tą granice
| | 1+3+ ... + (2n−1) | |
limn→∞ = |
| |
| | 2+4 + ... + 2n | |
Zastosowałam wzór na sumę ciągu arytmetycznego i granica mi wyszła 1. Czy tak ma być ?
9 lis 20:43
Janek191:
1 + 3 + ... + (2n −1) = 0,5 *( 1 + 2n − 1)*n = n
2
2 + 4 + ... + 2n = 0,5 *( 2 + 2n)*n = (1 + n)*n = n + n
2
więc
| | n2 | | 1 | |
an = |
| = |
| |
| | n2 + n | | 1 + 1n | |
więc
lim a
n = 1
n→
∞
9 lis 20:53
Beata: tak też robilam, dzięki wielkie
9 lis 20:54