pomocyyy
karola: Przeprowadzone wśród 200 studentów PW badania ankietowe dotyczące ich sytuacji rodzinnej
dostarczyły m in. informacji na temat posiadanego przez nich rodzeństwa. Okazało się, że 20%
ogółu studentów nie miało rodzeństwa w ogóle, 85% miało nie więcej niż jednego brata lub jedną
siostrę, a 95% ogółu studentów – dwoje rodzeństwa lub mniej. W badanej populacji nie było
studenta, który miał więcej niż troje rodzeństwa. Na podstawie wyników badań określić i
zinterpretować pozycyjne miary tendencji centralnej.
liczby już mam.
0 rodzenstwa 40 studentów
1 ma 130
2 ma 20
3 ma 10
9 lis 19:37
sushi_ gg6397228:
wypisz wzory na miary tendencji centralnej
9 lis 19:39
karola: mam już śr. arytm. jest ona równa 1
x = ∑xi * ni / n
Dominanta to 130 ;>
Mediana wyszła mi 1
Nrme = n/2 = 100
ale kwartyl pierwszy i trzeci wychodzi mi taki sam..
9 lis 19:46
sushi_ gg6397228:
bo 50 osoba ma 1 rodzenstwo, 150 osoba tez ma 1 rodzenstwo, i 100 osoba tez ma jedno
rodzenstwo−−> wiec wszystkie trzy kwartyle wychodza takie same
9 lis 19:48
karola: ok

a jak napisac interpretacje do kwartyla 1 i 3? ;>
9 lis 19:52
sushi_ gg6397228:
tak jak podawali na zajeciach; zmieniasz tylko "nazwe" czego dotyczy, a cala formułke na zywca
przepisujesz
9 lis 19:53
karola: 25% studentów ma mniej lub 1 , a 75% ma więcej lub 1 . Q1
25% stud. ma wiecej lub 1, a 75% ma mniej lub 1. Q3
troche to bez sensu brzmi..
a mediana : połowa studentów ma co najwyzej brata lub siostre?
9 lis 19:59
karola: no ale to i tak tą interpretacje trzeba podac to tak zapisze

dzieki wielkie
9 lis 20:00
sushi_ gg6397228:
to teraz idź na strone j. polskiego to pomoga napisac zdanie
9 lis 20:00
karola: no skoro trzeba podać do jednego i do drugiego formułkę to chyba musi być tak zapisane. nie
moge napisać jednego zdania do dwóch tylko dla każdego oddzielnie.
9 lis 20:03