Oblicz granicę ciągu.
Adrianoski: Oblicz granicę ciągu:
a
n=
√9n2+n−3n
prosiłbym o rozpisanie w miarę możliwości
9 lis 19:12
sushi_ gg6397228:
wzoru skroconego mnozenia znamy ?
9 lis 19:15
PuRXUTM: | | a2−b2 | |
zastosujemy prosty wzór a−b= |
| |
| | a+b | |
| | 9n2+n−9n2 | | n | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| | √9n2+n+3n | | 3n(√1+1/(9n2)+1) | |
| | 1 | | 1 | |
czyli limn→∞ |
| = |
| |
| | 3(√1+1/(9n2)+1) | | 6 | |
Niech ktoś jeszcze sprawdzi czy dobrze
9 lis 19:17
Adrianoski: wynik jest dobry − z podręcznika.
nie bardzo dociera do mnie tylko wyłączanie przed nawias z pod tego pierwiastka...
9 lis 19:21
Krzysiek: zamiast 1/(9n2) powinno być: 1/(9n)
9 lis 19:23
Adrianoski: @Krzysiek
jak wyciągnąć przed nawias spod pierwiastka?
9 lis 19:39
Krzysiek: √9n2+n=√9n2√1+1/(9n)=3n √1+1/(9n)
9 lis 20:56