Pomocy !!!
maagda: Pocisk o masie m = 10g lecący poziomo z prędkością vp = 600 m/s wpada do pudła z
piaskiem o masie M = 5 kg i grzęźnie w nim. Pudło początkowo spoczywało na
poziomym podłożu. Współczynnik tarcia pudła o podłoże wynosi µ=0,3. Oblicz prędkość
pudła wraz z pociskiem tuż po ugrzęźnięciu pocisku . (Wskazówka: ponieważ
ugrzęźnięcie pocisku trwa bardzo krótko, więc można zaniedbać skutki działania siły
tarcia pudła o podłoże w ciągu tego czasu.) Oblicz odległość, na jaką przemieści się
pudło z pociskiem do chwili zatrzymania
9 lis 19:09