ciągi
ROBERTO: Witam wszystkich

Ciągiem arytmetycznym jest ciąg o wyrazie ogólnym:
a) a
n=n+5
b) a
n=n
4
d) a
n=4
n−1
9 lis 19:07
sushi_ gg6397228:
jakie jest warunek na ciag arytmetyczny?
9 lis 19:08
ROBERTO: an+1−an=1 o to chodzi?
9 lis 19:10
Piotr 10: 1? Na pewno ?
9 lis 19:11
ROBERTO: r
9 lis 19:12
sushi_ gg6397228:
to wyliczamy w kazdym przykladzie ta roznice
jak mamy problem, to mozemy policzyc trzy−cztery kolejne wyrazy kazdego ciagu i sprawdzic ich
roznice
9 lis 19:14
ROBERTO: Napiszesz jakiś pierwszy przykład
9 lis 19:17
5-latek: Wezmy np b)
a
n=n
4a
1=1
4=1
a
2=2
4=16 to r=a
2−a
1=16−1=15
a
3=3
4=81 to r=a
3−a
2=81−16=65 widzimy ze r nie jest stale bo 15≠65
wiec nie jest to ciag arytmetyczny .
Wezmy c) a
n(2/5)
n −−taki jest wyraz ogolny ciagu
wiec a
1=(2/5)
1=2/5
| | 6 | |
a2= (2/5)2=4/25 badamy roznice r =a2−a1=4/25−2/5= 4/25−10/25=− |
| |
| | 25 | |
| | 8 | |
a3=(2/5)3= |
| policzmy roznice r |
| | 125 | |
| | 6 | | 8 | | 30 | | 38 | |
=a3−a2=8125−( |
| = |
| + |
| = |
| a to napewno noe rowna sie |
| | 25 | | 125 | | 125 | | 125 | |
| | 6 | |
− |
| wic nie jest to ciag arytmetyczny |
| | 125 | |
wezmy d)
ogolny wyraz ciagu jest taki a
n=4
n−1
liczymy wyraz a
1=4
1−1=3
liczymy wyraz a
2= 4
2−1=15 liczymy roznice r=a
2−a
1=15−3=12
liczymy wyraz a
3=4
3−1= 64−1=63 liczymy roznice r =a
3−a
2=63−15=48 a to nie jest rowne
15 weic to tez nie jest ciag arytmetyczny
Sam teraz tak samo zbadaj ciag o wyrazie ogolnym a
n=n+5
10 lis 11:19