Zadania z brył obrotowych cz 2
sony1540: ZAD.1.
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyźnie jest kwadratem o polu równym
64cm2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca.
ZAD.2.
Trapez prostokątny o podstawach długości 9cm i 6cm oraz kącie ostrym 60o obraca się wokół
krótszej podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły.
ZAD.3.
Objętość pojemnika w kształcie kuli wynosi 36Πm3. Oblicz
Ile litrów farby potrzeba do pomalowania połowy pojemnika, jeśli 1l farby wystarcza na
pomalowanie15m2?
9 lis 18:42
irena_1:
1.
a
2=64
a=8cm
H=8cm
2πr=8
| | 16 | | 32(2π+1) | |
Pc=64+2* |
| = |
| cm2 |
| | π | | π | |
10 lis 07:54
irena_1:

Powstanie walec z wyciętym stożkiem
α=60
0
r=3
√3cm
l=6cm
| | 1 | |
V=π*(3√3)3*9− |
| π(3√3)2*3=27*9π−27π=216πcm3 |
| | 3 | |
P=π*(3
√3)
2+2π*3
√3*9+π*3
√3*6=27π+54
√3π+18
√3π=9(3+8
√3)πcm
2
10 lis 08:02
irena_1:
3.
r
3=27
r=3m
P=4π*3
2=36πm
2
ponad 7,5l
10 lis 08:05