Zadania z brył obrotowych
sony1540: ZAD.1.
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyźnie jest kwadratem o polu równym
100cm2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca
ZAD.2.
Trapez prostokątny.o podstawach długości 9cm i 6cm oraz kącie ostrym 30o obraca się wokół
dłuŜszej podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły.
ZAD.3.
Pole powierzchni całkowitej pojemnika w kształcie kuli wynosi 36Πm2. Oblicz ile litrów
wody zmieści się do niego jeśli napełnimy go w połowie . Wynik podaj z dokładnością do
1000 litrów
9 lis 18:41
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?
9 lis 18:43
sony1540: Znać znam, ale nie czaje jak to obliczyc, głównie chodzi mi o zadanie 2 i 3... do 1 sam
doszedłem o co kaman
9 lis 19:11
dero2005:

a = 9
b = 6
x = a−b = 9−6 = 3
r =
√l2 − x2 =
√3
P
c = πr
2 + 2πrb + πrl = πr(r + 2b + l) =
9 lis 20:59
dero2005:

S = 4πR
2 = 36π m
2
R = 3 m
| | 4 | |
V = |
| πR3 = 56,52 m3 ≈ 57 000 l |
| | 6 | |
9 lis 21:06