Ciąg geometryczny
Ciapek: Wyznacz a1 i q ciągu geometrycznego dla którego a6=5/3 i a8=5/48
9 lis 18:41
Ciapek: q mi wychodzi, ale a1 wychodzi mi dziwna liczba
9 lis 18:43
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
9 lis 18:44
9 lis 18:44
Ciapek: a6= 5/3 a8=5/48 a7=x
x2=5/3 * 5/48
x2=25/144
x=5/12
q=a7/a6
q=5/12 : 5/3
q=1/4
a6=a1*q5
5/3=a1 * (1/4)5
5/3=a1*1/1024
a1=5120/3
Wynik moim zdaniem dziwny
9 lis 18:53
sushi_ gg6397228:
a liczby a6 i a8 masz ładne ?
poza tym sa dwarozwiazanie "z plusem " i "z minusem"
9 lis 18:57
5-latek: A czy q ujemny spelnia warunki zadania czy nie ?
9 lis 18:59
Ciapek: aaaaa ok. zapomniałem o q=−1/4 dzięki za pomoc. Bo skoro mówicie, że tyle wychodzi to ok.
9 lis 19:03
5-latek: Ciapek to nie chodzi o to ze my mowimy
Ty masz to policzyc sam i byc pewien ze tak jest
| a8 | | 5 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = q2 to |
| * |
| =q2 to q2= |
| to q=√ |
| = |
| lub |
| a6 | | 48 | | 5 | | 16 | | 16 | | 4 | |
Teraz wylicz a
1
9 lis 19:09
Ciapek: przecież masz u góry moje obliczenia. Mówię zapomniałem robiąc to zadanie o q=−1/4.
9 lis 19:11