Suma 1-4+..
1!: Suma 1−4+7−10+13−16+...+2008−2001
Jak to rozwiązać? Ciąg geometryczny o a1=−3 i q=1
lub arytmetyczny r=0 a1=−3
9 lis 18:19
sushi_ gg6397228:
wypisz osobno ciag z liczbami dodatnimi, a osobno z ujemnymi
co zauwazysz?
9 lis 18:25
1!: ciąg nazwijmy go an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy (r=6) i posiada liczby dodatnie
ciąg, który posiada liczby ujemne jest ciągiem w którym r=−6 i też jest arytmetyczny tyle widzę
9 lis 18:29
sushi_ gg6397228:
to mozna teraz policzyc ostatni wyraz kazdego ciagu, a potem wzor na sume "n" wyrazow
9 lis 18:31
1!: wyszło mi, że an=6n−5
a bn=−6n+2
i próbowałem wyliczyć "n" czyli 6n−5=2008
6n=2013
n=335,5 czyli coś źle
9 lis 18:53
sushi_ gg6397228:
to sprawdz czy dobrze jest zapisane 2008; moze powinno byc 1008?
9 lis 18:55
1!: dlaczego?
9 lis 19:22
sushi_ gg6397228:
to wypisuj po kolei liczby
1−4+7−10+13−16+ az dojdziesz do 2008 lub liczby o podobnym zakonczeniu
9 lis 19:24
1!: a jakoś inaczej. Dlaczego tak?
9 lis 19:28
sushi_ gg6397228:
zadałeś głupie pytanie, więc licz
9 lis 19:32
1!: no wyjaśnij bez sensu jest to liczyć
9 lis 19:33
sushi_ gg6397228:
przeczytaj post o 18.55; koncówka musi być taka, aby wyszło "n" naturalne
9 lis 19:34
1!: nadal nie czaje
9 lis 19:40
sushi_ gg6397228:
wiec wypisuj
9 lis 19:41
1!: no wytłumacz proszę
9 lis 19:42
1!: albo napisz mi najlepiej obliczenia do tego zadania
9 lis 19:45
PW: O licho, pary liczb różnią się o −3:
1−4 = −3,
7−10 = −3,
13−16 = −3,
................
2008−2011 = −3
W treści zadania podałeś 2001, ale to na pewno błąd przepisywania.
Trzeba tylko znaleźć odpowiedź na pytanie − ile takich par jest?
Wskazówka: 1, 7, 13, ..., 2008 − są to liczby różniące się o 6.
9 lis 19:54
1!: n=336 w an
n=335 w bn i co dalej?
9 lis 20:00
1!: sekunda

chyba wiem
9 lis 20:03
1!: 2016−2010=6 tak?
9 lis 20:04
PW: No i już po napisaniu zorientowałem się, że zadanie jest "zepsute".
Jest to zadanie typu "matura jest w roku 2014, a więc damy zadanie z liczbą 2014".
Ostatnie dwa wyrazy ciągu powinny być
2011, 2014
(różnią się o −3 i liczba 2011=1+335•6).
Ktoś może "uaktualniał" zadanie z ostatnimi liczbami 2005, 2008 i zrobił to źle.
9 lis 20:05
1!: czyli wynik to 6?
9 lis 20:07
PW:
(1−4) + (7−10) + (13−16) + ... + (2011−2014)
Jest to suma 336 składników, z których każdy jest równy (−3).
9 lis 20:28