zad
fiz: Pomocy

Chłopiec działając na sanki o ciężarze Q = 25 N stałą siłą F skierowaną poziomo pcha je
pod górę, której stok nachylony jest do poziomu pod kątem a = 30°. Jaką wartość ma siła
F, jeżeli sanki poruszają się ze stałą prędkością, a współczynnik tarcia płóz o śnieg
wynosi m=0,05.
9 lis 17:56
Piotr 10:

Oczywiście musisz tutaj siły lepiej narysować powinien być tam trójkąt prostokątny, ale to już
Ty musisz się wysilić.
Jeżeli V=const to siły muszą się równoważyć
R=N ( trzecia zasada dynamiki)
F=F
s+T
F
2= mgsinα
T=N*f=mgcosα*f
F
c=mg
I do dzieła
9 lis 18:09
Piotr 10: Ciężar Fc został rozdzielony na dwie składowe na N→ oraz Fs→. Wektory też tam podopisuj
9 lis 18:11