Reszta z dzielenia wielomianu
M: Czy dobrze to zrobiłam? Nie mam odpowiedzi.
Dany jest wielomian W(x) = x3 + 5x2 + kx + m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których reszta z dzielenia W(x) przez G(x) = (x2−4) jest równa R = 6x+10
G(x) = (x2 − 4) = (x + 2) (x − 2)
W(x) = Q(x) (x+2)(x−2) + 6x + 10
x3 + 5x2 + (k−6)x + m + 10 = Q(x)(x+2)(x−2)
W(2) = 8 + 20 + (k−6)8 + m + 10 = 0
28 + 8k − 48 + m + 10 = 0
W(−2) = −8 + 20 − (k−6)(−8) + m =0
12 − 8k + 48 + m + 10 = 0
Zrobiłam układ równań i wyszło mi, że m = 30, k=52
9 lis 17:20
sushi_ gg6397228:
wystarczy podstawic obliczone przez Ciebie liczby "m" i "k" do wielomianu W(X)
i potem wykonac dzielenie. Jak reszta wyjdzie 6x+10 to znaczy, ze jest OK
9 lis 17:40
M: Obliczyłam szybko kalkulatorem online i się nie zgadza.

Czy ktoś umie to w takim razie zrobić poprawnie? Czy moja metoda była dobra i po prostu
musiałam pomylić się rachunkowo?
9 lis 17:47
sushi_ gg6397228:
jak zapiszesz obliczenia, to sie sprawdzi gdzie jest błąd
lepiej bylo liczyc
W(2)= ...... = 6*(2) +10
W(−2)= ...... = 6*(−2) +10
w miejsce kropek obliczenia na wielomianie W(x)
9 lis 17:52
MathGym: napisałaś + 10 a powinno być −10
9 lis 17:54