Układ równań z wartością bezwzględną. Rozwiąż algebraicznie
sto: Roziąz algebraicznie układ równań:
|3 − 2x| − |y − 1| = 2
|1 − y| + |4x − 6| = 13
9 lis 16:57
biedaczek: |1−y|=|y−1|
9 lis 16:59
ICSP: Podstawmy t = |2x − 3| , u = |y − 1| gdzie t , u ≥ 0 i mamy :
t − u = 2
u + 2t = 13
Dodając to stronami :
3t = 15
t = 5 , u = t − 2 = 5 − 2 = 3
czyli :
t = 5
u = 3
|y − 1| = 3 ⇒ y = 4 v y = −2
|2x − 3| = 5 ⇒ x = 4 v x = −1
Czyli nasz układ równań spełniają cztery pary liczb (x;y) :
(4 ; 4 ), (4 ; −2) , (−1 ; 4), (−1 ; − 2)
9 lis 17:01