wielomiany
elongacja: Nie umię jakoś wbić się w rozumowanie wielomianów

w 2 kl nie było z tym problemów a w 3 na powtórkach masakra...
co z tym można zrobić ?
y=x
6+16x
3+64
y=5x
5−20x
3
9 lis 15:58
elongacja: chodzi mi o rozłożenie na czynniki
9 lis 15:59
Bizon:
w pierwszym podstawienie za x3
w drugim wyciągnij x3
9 lis 16:00
Bizon:
(x3+8)2
9 lis 16:00
Bizon:
w drugim 5x3(x2−4)=5x3(x+2)(x−2)
9 lis 16:01
elongacja: ale ja nie rozumie z kąt się bierze ten 1 wynik

odpowiedzi mam ale nie przebieg
a pozatym w 1 wychodzi (x+2)
2(x
2−2x+4)
2
9 lis 16:06
Bizon:
masz rację ..."pojadłem" ósemkę
9 lis 16:08
elongacja: tak, ale mimo wszystko nie wiem jak do tego dość to jest wynik spisany z książki ale jak?
9 lis 16:11