wykres funkcji
mela: proszę o pomoc

jak narysować funkcję (chodzi mi o kolejne kroki, nie wiem nawet jak na podstawie miejsc
zerowych wyznaczyć przedziały kolejnych przypadków):
|x
2+3x−4|−|x
2+3x+2|
9 lis 15:49
biedaczek: narysuj obie oddzielnie ale w jednym układzie współrzędnych (chodzi tylko o miejsca zerowe)
z tej postaci wychodzą 3 przypadki które łatwo można zauważyć i wtedy rozpisać każdy osobno
9 lis 16:16
biedaczek: czyli
I przypadek
dla x∊(−∞;−4) ∪ (1;+∞) obie są dodatnie
II przypadek
dla x∊(−4;−2) ∪ (−1;1) pierwsza ujemna druga dodatnia
III przypadek
dla x∊(−2;−1) obie ujemne
9 lis 16:20
mela: a jak bez rysowania od razu określic te przypadki?
9 lis 17:56
mela: może jednak ktoś wie jak to zrobic?
9 lis 18:29
PW: Lepiej niż biedaczek chyba się nie da, może opowiem jeszcze raz.
Cudownych sposobów uniwersalnych nie ma, zadanie jest dowcipne − funkcje
f(x) = x2+3x−4 i g(x) = x2+3x+2
różnią się o 6:
f(x) − g(x) = −6.
W tym miejscu warto zrobić rysunek i uzmysłowić sobie, że jest to "ta sama parabola przesunięta
jedna względem drugiej o 6". Wystarczy narysować jedną, np. y=x2+3x−4, a drugą − też licząc
miejsca zerowe − jako obraz tej pierwszej w przesunięciu o wektor równoległy do osi OY. Tam,
gdzie obie funkcje f(x) i g(x) są dodatnie, różnica
|f(x)| − |g(x)| = f(x) − g(x) = −6,
a tam gdzie obie ujemne
|f(x)| − |g(x)| = −f(x) + g(x) = 6,
Na przedziałach pozostałych jest g(x)>0 i f(x)<0, a więc
|f(x)| − |g(x)| = −f(x) − g(x) = −2x2−6x+6
9 lis 19:45