określanie znaku funkcji trygonometrycznych
Kiełbasa: określ znak liczby:
a) sin100 − sin200
b) tg 1 + cos π
nie bardzo wiem jak się za to zabrać
9 lis 15:34
Kiełbasa: małe sprostowanie: w przykładzie a) 100 i 200 to są stopnie
b) liczba 1
9 lis 15:35
ICSP: sin100o = sin80o
sin200o = − sin20o
zatem dostajesz sin80o + sin20o > 0 jako suma dwóch liczb dodatnich
tg1 + cosπ = tg1 − 1 < tg45 − 1 = 1 − 1 = 0
zatem znak jest ujemny
9 lis 15:39
ICSP: skoro w b nie mamy do czynienia ze stopniami to :
zauważmy że 3π < 12 < 4π dzielac to przez 12
| | π | |
ale skoro tg jest funkcją różnowartościową na przedziale (0 ; |
| ) to |
| | 2 | |
czyli
1 < tg1 <
√3
Stąd :
tg1 + cosπ = tg1 −1 ∊ (0 ;
√3 − 1) zatem ma znak dodatni
9 lis 15:43
Kiełbasa: dlaczego tg1 − 1 < tg45 − 1 ?
9 lis 15:45
Kiełbasa: już rozumiem
mam jeszcze takie zadanie
oblicz:
cos720(stopni)
9 lis 15:57
5-latek: cos720=cos 2*360 =cos360 lub cos0 zobacz na wykres ile to sie rowna
9 lis 16:01