funkcje cyklometryczne
pat: Obliczyć: cos(12arccos(−18))
doprowadziłem to do postaci cos(12(π−arccos(18)) ale nie mam pojecia, co dalej.
Prosze o pomoc
9 lis 15:31
Mila:
| | −1 | | π | |
arccos ( |
| )=α, α∊( |
| ,π) |
| | 8 | | 2 | |
| 1 | | −1 | | α | | α | | π | | α | |
| arccos ( |
| )= |
| , |
| ∊(0, |
| ), cos |
| >0 |
| 2 | | 8 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
cos( |
| α)=√0,5(cosα+1) [ ze wzoru cos(2x)=cos2x−sin2x=2cos2x−1}] |
| | 2 | |
| | 1 | | √7 | | √7 | |
cos( |
| α)=√0,5((−1/8)+1=√0,5*(7/8)= |
| = |
| |
| | 2 | | √16 | | 4 | |
9 lis 22:28
Rafał28:
|cosx2| = √1 + cos x2
Funkcja y=arccos x ma zbiór wartości od <0, π>, zatem
y=12arccos x ma zbiór wartości od <0, π2> a w tym przedziale cosinus zawsze
nieujemny.
cos(12arccos −18) = √(1 + cos(arccos −18))/2 = √78 * 12
10 lis 00:11