matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone na płaszczyźnie
ddddd:
określ jakie zbiory punktów na płaszczyźnie zespolonej spełniają warunki : _ z= −z czyli z= − z sprzężone
9 lis 15:30
pigor:
..., niech z= (x,y)= x+iy , to z= −z
⇔ x+iy= −(x−iy) ⇔ x+iy= −x+iy ⇔ x= −x i y∊R ⇔ 2x= 0 i y∊R ⇔ ⇔ x=0 i y∊R ⇔
(x,y)= (0,y)= iy, y∊R
− liczby urojone − punkty osi OY .
9 lis 16:12