matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
student:
funkcje odwrotne: odwrotna do y=sin
2
x
9 lis 15:27
student:
przedział <pi/2,pi>
9 lis 15:28
AS:
Bez gwarancji
1 − cos(2*x)
y = sin
2
(x) =
2
cos(2*x) = 1 − 2*y 2*x = arccos(1 − 2*y)
1
x =
arccos(1 − 2*y)
2
Po zamianie zmiennych
1
y =
arccos(1 − 2*x)
2
9 lis 16:10