trygonometria
matematyka13: Pomożcie!
Zad.1 W trójkącie równoramiennym ramię ma długość 6,a kąt przy podstawie ma miarę 30
stopni.Wysokość podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty przystające.Obwód każdego z mniejszych
trójkątów jest równy:
A.6+6 √3
B.6+9 √3
C.9+3 √3
D.9+6 √3
Proszę o uzasadnienie zadania.
Zad.2 Bok rombu ma długość 20 cm,a kąt ostry ma miarę 60 stopni.Oblicz długość dłuższej
przekątnej tego rombu.
Zad.3 Dłuższa przekątna rombu ma długość 12cm,a jego bok ma długość 8cm.Oblicz miarę kąta,jaki
tworzy ta przekątna z bokiem.Wynik podaj z dokładnością do pełnych stopnii.
Zad.4 Sprawdź tożsamość:
(tg α + 1)(tg(90 stopni − α)−1)=1/tg α − tg α
Zad.5 W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają 3cm i 7cm.Wyznacz miary kątów ostrych tego
trójkąta.Wynik podaj w zaokrągleniu do pełnych stopni.
z góry bardzo dziękuję!
9 lis 14:48
MathGym: 4.
| | 1 | |
(tgα + 1)(tg(90−α)−1)= |
| − tgα |
| | tgα | |
| | 1 | |
L= (tgα + 1)(ctg α −1) = tgαctgα − tgα + ctgα − 1 = 1 − tgα + ctgα − 1 = − tgα + |
| = P |
| | tgα | |
9 lis 14:58
MathGym: 1.
Zrób sobie rysunek będzie łatwiej
z tw Pitagorasa 3
2 + a
2 = 6
2 ⇒ a = 3
√3
L = 6 + 3 + 3
√3 = 9 + 3
√3
9 lis 15:03
MathGym: 5.
3
2 + 7
2 = c
2
c =
√58
| | 3 | |
sinα = |
| ≈ 0,3939 ⇒ α ≈ 23 |
| | √58 | |
| | 7 | |
sinβ = |
| ≈ 0,9191 ⇒ β ≈ 67 |
| | √58 | |
9 lis 15:08
MathGym: 2 i 3 analogiczne − zrób samodzielnie
9 lis 15:09
matematyka13: dziękuje bardzo! Ale nie rozumiem tych dwóch zadań,więc proszę o pomoc
9 lis 15:59
MathGym: 2.
| | 1 | |
wskazówka x = |
| dłuższej przekątnej |
| | 2 | |
3.
α − szukany kąt
| | 6 | |
cosα = |
| ≈ i wynik odczytaj z tablic |
| | 8 | |
9 lis 18:14
matematyka13: dziękuje!
11 lis 20:12