wytłumaczy mi ktoś to zadanie? kiepsko rozumiem geometrie analityczna
jerey: wytłumaczy mi ktoś to zadanie? kiepsko rozumiem geometrie analityczna
wyznacz równanie prostej, która przechodzi przez punkt A=(1,3) i jest równo oddalona od punktów
B(−2,0) i C(4, −2). Rozważ dwa przypadki.
9 lis 14:28
5-latek: to rob rysunki
Zaznacz na ukladzie wpolrzednych te punkty i zobaczysz co trzeba zrobic
9 lis 14:31
jerey: 1 przypadek dla równoległej. Obliczyłem rownanie prostej odcinka BC y=u−{1}{3}x −
23. jak
zapisać rowanie prostej równoległej do tej prostej ?
9 lis 14:48
jerey: y=−13x −23
9 lis 14:49
Mila:

1)
Prosta BC:
B(−2,0) i C(4, −2)
y=ax+b
0=−2a+b
−2=4a+b
| | −1 | |
m: Prosta równoległa do BC:y= |
| x+b, A∊m |
| | 3 | |
2) druga prosta przechodzi przez A i środek BC
x=1
9 lis 23:06