parzystosc funkcji
kropka: czy parzystość funkcji:
x|x−2|+x mogę sprawdzić przez sprawdzenie dwóch funkcji:
x2−x oraz −x2 +3x
9 lis 14:19
pigor: .... , dana
f(x)= x|x−2|+x , to −f(x)= −(x|x−2|+x) ,
zaś
f(−x)= −x|−x−2|−x= −(x|−(x+2)|+x)=
−(x|x+2|+x) ≠ f(x) ≠ −f(x), a to oznacza, że
dana funkcja f nie jest parzysta, ani nie jest nieparzysta .. ...
9 lis 14:40
pigor: ..., a ty TAK. możesz zbadać sobie "twoje" funkcje
f(x)= x(x−2)+x= x2−x dla x ≥ 0 oraz f(x)= x(2−x)+x= −x2+3x dla x < 0
9 lis 14:46
kropka: czyli obydwa sposoby są poprawne?
9 lis 14:51