równania i nieróności
edyta: mozecie mi sprawdzić czy doberze to mam rozwiąż :
−x2+3x>0 mój wynik xnalezy do (1,3)
−x3+5x2−x+5=0
rozpisałam to tak
x3+x−5x2−5=0
x(x2+1)−5(x2+1)=0 mój wynik to 5
a tego nie umiem √x2−6x+9≤5 wynik to x nalezy do (0,5>
9 lis 14:03
5-latek: w drugim nalezy jeszcze napisac tak
(x−5)(x2+1)=0
Jesli chodzo o 1 to zle
−x2+3x>0 to x(−x+3)>0 to x=0 lub −x+3=0 to x=3 Teraz a=−1 wiec ramiana w dol wobec czego
xnalezy (0,3)
Zadanie nr 3 Skorzystamy z e wzoru √x2=|x|
Popatrz x2−6x+9 =(x−3)2 z ewzoru skroconego mnozenia (a−b)2
Zapiszemy to tak √(x−3)2<rowne 5
Patrzymy na ten wzor z pierwiastkiem i mozemy teraz napisac tak |x−3|<rowne 5 a takie
rownanie rozwiazujesz tak x−3<rowne 5 lub x−3>rowne −5
9 lis 14:16
pigor: ..., no to liczę np. tak :
1)
−x2+3x >0 ⇔ −x(x−3) >0 ⇔ x(x−3) <0 ⇔ 0< x< 3 ⇔
x∊(0;3) ; NIE ;
2)
−x3+5x2−x+5= 0 ⇔ −x
2(x−5)−1(x−5)= 0 ⇔ (x−5)(−x
2−1)= 0 ⇔
⇔ −(x−5)(x
21)= 0 ⇔
x=5 TAK.
3)
√x2−6x+9 ≤ 5 ⇔
√(x−3)2 ≤ 5 ⇔ |x−3| ≤ 5 ⇔ −5 ≤ x−3 ≤ 5 /+3 ⇔
⇔ −2 ≤ x ≤ 8 ⇔
x∊[−2;8] . ...
9 lis 14:26
edyta: nie lub tylko i
9 lis 15:04
edyta: dzieki pigor i 5−latek
9 lis 15:05