logarytmy
RCG21: log2sin54+log2sin18 jak to rozwiązać prosze o pomoc
9 lis 13:49
RCG21: jest tu ktos kto mógłby wytłumaczyc mi ten przykład
11 lis 19:02
RCG21: ?
11 lis 19:14
RCG21: ? PONAWIAM PROŚBĘ
12 lis 07:58
PW:
a
2+b
2=(a+b)
2−2ab
a
2+b
2=(a−b)
2+2ab
Po dodaniu stronami
2(a
2+b
2) = (a+b)
2+(a−b)
2
| | 1 | |
a2+b2 = |
| ((a+b)2+(a−b)2) |
| | 2 | |
a+b=logsin54°+logsin18°=log(sin54°sin18°)
| | √5+1 | | √5−1 | |
sin54° = |
| , sin18° = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √5+1 | | √5−1 | | √52−12 | | 1 | |
sin54°sin18°= |
| • |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 42 | | 4 | |
| | 1 | |
a+b = log(sin54°sin18°) = log |
| = −log4 |
| | 4 | |
(a+b)
2 = log
24
To samo zrobić dla a−b.
12 lis 09:16