wielomiany
elongacja: a to jak rozłożyć na czynniki
y=x4 − 2x2 +1
9 lis 13:14
5-latek: A nie widzis ze to = (x2−1)2 znowu wzor skroconego mnozena (a−b)2=a2−2ab+b2
9 lis 13:17
pigor: ..., elegancko, jak
elegancja np. tak :
y=
x4−2x2+1= x
4−2x
2*1+1
2= (x
2−1)
2= ((x−1)(x+1))
2=
(x−1)2(x+1)2....

.
9 lis 13:18
elongacja: no właśnie w tym problem,że nie widziałam.
a to dalej (x−1)2(x+1)2 tak?
9 lis 13:19
5-latek: A dalej x2−1=(x+1)(x−1) czyli ((x+1)(x−1))2
9 lis 13:19
elongacja: Dzięki wam
9 lis 13:20