równania
edyta: nie wiem... jesli mam pierwiastki równania x=−1 i x=−2 i zapisuje potem postać iloczynową
potem to dlaczego nie pisze (x−1)(x−2) tylko (x+1)(x+2)...
9 lis 13:03
Kaja: y=a(x−x1)(x−x2)=a(x−(−1))(x−(−2))=a(x+1)(x+2)
9 lis 13:04
5-latek: Bo postac iloczynowa jest taka
y=a(x−x1)(x−x2) w iec jeslimasz x
1=−1i x
2=−2 to
wstawiamy do wzoru imamy y=(x−(−1))(x−(−2))=(x+1)(x+2) czy teraz jasne ?

Widzimy wiec ze do postaci iloczynowej wstawiamy miejsca zerowe (pierwiastki z e zmienionym
znakiem
9 lis 13:07
5-latek: I znowu bylas szybsza
9 lis 13:08
Kaja: 5−latek chyba Cię znów wyprzedziłam
9 lis 13:08
edyta: ahaaa, bo korzystamy z tego wzoru. a ja o nim zapomniała,m, dzieki!
9 lis 13:08
Kaja:
9 lis 13:08
5-latek: Kaju nic nie szkodzi
9 lis 13:11