o
joj: Pewną liczbę kół zębatych zazębiono w kolejności największego do najmniejszego. Promień
każdego koła jest dwa razy większy od promienia koła następnego. Gdy koło największe wykonało
15 obrotów, to najmniejsze koło wykonało 960 obrotów. Ile kół zazębiono?
9 lis 12:48
Janek191:
960 : 15 = 64 = 26
Odp. Zazębiono 6 kół.
==================
9 lis 13:00
Janek191:
960 : 15 = 64 = 26
Odp. Zazębiono 6 kół.
==================
9 lis 13:00
joj: dzięki
12 lis 09:30
Jolanta: Promienie tworzą ciąg geometryczny q=1/2
Największe koło pokonało drogę 15*2πr
Najmniejsze (960*2πx
x=r*(1/2)
n−1
960*2π*r*(1/2)
n−1=15*2πr
64*(1/2)
n=1/2
1/2)
n=1/128
(1/2)
n=(1/2)
7
n=7
5 kwi 01:25