wielomiany
elongacja: Rozłóż wielomian w na czynniki
w(x)=9x2 − 6x +1
9 lis 12:38
Kaja: W(x)=(3x−1)2
9 lis 12:39
5-latek: W(x)=(3x−1)2 widziesz wzor skroconogo mnozenia ?
A jak nie widzisz to 9x2−6x+1=0 delta i x1 ix2 liczysz
9 lis 12:41
elongacja: haha... wynik to i ja znam... ja nie wiem jak do tego dojść!
9 lis 12:41
5-latek:
9 lis 12:41
elongacja: aaaa dzięki
9 lis 12:41
5-latek: bo zobaczyles w odpowiedzi? To znasz
9 lis 12:42
Kaja: a jak policzysz x
1 i x
2 to zrób postać iloczynową
9 lis 12:42
elongacja: tylko że z delty to mi x wyszedł 13 a nie 3
9 lis 12:43
5-latek: To pokaz jak policzyles
9 lis 12:44
elongacja: no Δ=0
więc x=−b2a
x=618
9 lis 12:46
Kaja: dobrze
9 lis 12:47
Kaja: to teraz zrób postać iloczynową
9 lis 12:47
elongacja: yyy
9 lis 12:53
5-latek: | | 1 | |
No i ok wyszlo ze x12 = |
| bo |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
postac iloczynowa jet taka y= a(x−x1)(x−x2)=9(x− |
| )(x− |
| )= 9(x− |
| )2= policz |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Poza tym zobacz ze u mnie tez x12= |
| bo (3x−1)2=0 to 3x−1=0 to x12= |
| |
| | 3 | | 3 | |
9 lis 12:54
elongacja: Dzięki

już wyszło
9 lis 12:56
5-latek: Podziekuj tez
Kai Czesc
9 lis 12:57
Kaja: Cześc 5−latek
9 lis 12:58
elongacja: Dzięki Kaja
9 lis 12:59
Kaja:
9 lis 13:00