Równanie kwadratowe z liczbami zespolonymi
Laik: z2+3z+3+i=0
Czy mógłby ktoś pokazać jak się rozwiązuje takie równanie krok po kroku?
9 lis 11:26
Krzysiek: tak jak zwykłe równanie z liczbami rzeczywistymi.
zacznij od policzenia Δ
9 lis 11:36
Laik: No tak ale potem mi powstaje wielomian czwartego stopnia, dalej idąc są podstawienia i kolejne
pary wyników. Trochę się w tym gubię wiec dlatego poprosiłem o jasny schemat działania.
9 lis 11:53
Dominik:
Schemat jasny już masz, a teraz pokaż jak liczysz
9 lis 11:57
Janek191:
z
2 + 3 z + 3 + i = 0
Δ = 3
2 − 4*1*( 3 + i) = 9 − 12 − 4i = − 3 − 4i = ( − 1 + 2i)
2
więc
√Δ = − 1 + 2i
| | − 3 − ( − 1 + 2i) | |
z1 = |
| = − 1 − i |
| | 2 | |
| | − 3 + ( − 1 + 2i) | |
z2 = |
| = − 2 + i |
| | 2 | |
9 lis 12:01
Laik: Janek191 nie wpadłem na to żeby −3−4i zapisać w postaci (−1+2i)2.
Mimo wszystko chciałbym wiedzieć jakby wyglądała droga do rozwiązania gdybyś też na to nie
wpadł.
9 lis 12:11
Krzysiek: √−3−4i=a+bi
podnosisz stronami do kwadratu i rozwiązujesz układ równań
9 lis 12:21
Laik: Tak też robiłem,ale dochodzi do równania czwartego stopnia, po podstawieniu dla t są dwa wyniki
potem wracając do b są kolejne dwa wyniki dla każdego b, czyli łącznie 8 wyników.
9 lis 12:38
Laik: Z 8 wynikami przesadziłem. Ale i tak jest ich za dużo.
9 lis 12:40
Krzysiek: jakie równanie 4 stopnia...?
9 lis 12:45
Laik: p(−3−4}i=a+bi) z tego powstaje układ równań
−3 = a2+b2
−4 = 2ab
Jak wyznacze a = −2/b i podstawie do górnego to otrzymam b4+3b2+4=0
9 lis 12:50
Krzysiek: −3=a2−b2
a,b∊R więc jeżeli by było b4+3b2+4=0 to nie ma żadnego rozwiązania.
9 lis 13:06
Janek191:
√ − 3 − 4i = a + bi
− 3 − 4i = a
2 + 2a*b i − b
2
wiec
a
2 − b
2 = − 3
| | −2 | |
2a*b = − 4 ⇒ a*b = − 2 ⇒ b = |
| |
| | a | |
czyli
a
4 + 3 a
2 − 4 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | − 3 − 5 | |
a2 = |
| = − 4 − sprzeczność |
| | 2 | |
a = − 1 lub a = 1
więc
| | −2 | | − 2 | |
b = |
| = 2 lub b = |
| = − 2 |
| | −1 | | 1 | |
czyli
√− 3 − 4 i = a + bi = −1 + 2i lub
√− 3 − 4 i = 1 − 2i
| | − 3 − ( 1 − 2i) | |
z3 = |
| = − 2 + i |
| | 2 | |
| | − 3 + ( 1 − 2i) | |
z4 = |
| = − 1 − i |
| | 2 | |
9 lis 13:18
Janek191:
√ − 3 − 4i = a + bi
− 3 − 4i = a
2 + 2a*b i − b
2
wiec
a
2 − b
2 = − 3
| | −2 | |
2a*b = − 4 ⇒ a*b = − 2 ⇒ b = |
| |
| | a | |
czyli
a
4 + 3 a
2 − 4 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | − 3 − 5 | |
a2 = |
| = − 4 − sprzeczność |
| | 2 | |
a = − 1 lub a = 1
więc
| | −2 | | − 2 | |
b = |
| = 2 lub b = |
| = − 2 |
| | −1 | | 1 | |
czyli
√− 3 − 4 i = a + bi = −1 + 2i lub
√− 3 − 4 i = 1 − 2i
| | − 3 − ( 1 − 2i) | |
z3 = |
| = − 2 + i |
| | 2 | |
| | − 3 + ( 1 − 2i) | |
z4 = |
| = − 1 − i |
| | 2 | |
9 lis 13:18
Laik: Dzięki Janek, właśnie o to mi chodziło.
9 lis 13:39