2 zadania
jerey: 1. wskaż liczbę, ktora nie należy do zbioru wartości funkci f(x)=−1x−1+5
2. L. krawędzi osrosłupa mającego 100 wierzchołków jest równa.
9 lis 11:22
Bizon:
9 lis 11:27
5-latek: Np a) ta liczba jest +5 −−−−−dlaczego?
9 lis 11:28
5-latek: zadanie nr 2
w=n+1 to n=w−1
k=2n to k=2(w−1) to k=2(100−1) to k=200−2= policz tyle ma krawedzi
w−−wierzcholki
n−−−−liczba bokow wielokata w podstawie
k−−−−krawedzie
9 lis 11:46
jerey: czyli napierw określam dziedzine, D=R\{1}
podstawiam za x'a 1 i licze i mam 5, dorba juz wiem o co chodzi, dzieki
9 lis 12:03
5-latek: Nie tak
| | a | |
Masz wzor w postaci kanonicznej y= |
| +q |
| | x−p | |
Teraz popatrz dobrze rownanie y=q jest to rownanie asymtoty poziomej tej funkcji
Zbior wartosci funkcji odvzytujesz na osi Oy
U nasz mamy y=5 i zobacz z ewykres tej funkcji bedzie sie zblizal do tej asymtoty y=5 ale sie
nigdy na nia nie nalozy .
Dlatego Z
wf tej =R\{5}
A jakby bylo we wzorze tak
| | 1 | |
f(x)=− |
| −2 to jaki tu bedzie zbor wartosci tej funkcji |
| | x−1 | |
9 lis 12:14
jerey: R\{−2}
9 lis 12:24
jerey: czyli nie muszę określać dziedziny?
9 lis 12:27
5-latek: No jesli nie pytaja to nie musisz
9 lis 12:33