Wyznacz wartości parametru m
Ala: Wyznacz te wartości parametru m, dla których każde z rozwiązań równania
mx2 − (m2 + m + 1)x + m + 1 = 0 jest większe od 1.
Rozważyłam przypadek, gdy m=0, policzyłam deltę (zawsze są dwa rozwiązania).
Potem podzieliłam na dwa przypadki, w zależności od m. Gdy m>0 wyszedł przedział (0,1), gdy m<0
(−∞,0) − to drugie wyszło źle i nie rozumiem czemu (powinien wyjść zbiór pusty).
9 lis 10:53
Piotr 10: I przypadek, gdy
10 Δ ≥ 0
20 m*f(1) > 0
20 xw > 1
30 m≠0
II przypadek, gdy
10m=0
20 x(rozwiązanie) > 1
9 lis 11:01
tyu: mam pytanie do tego zadania.
Przypadek II − funkcja liniowa − "każde rozwiązanie" oznacza w tym wypadku jedyne rozwiązanie.
Czyli ustalam takie x, dla których wartości y są większe od 1 ⇒ x>1
W takich zadaniach myślałem, że rozpatruje się tylko f. kwadratową, jeśli mowa jest o
"rozwiązaniach" − liczba mnoga.
13 sie 10:01
J:
Za bardzo komplikujesz... dla m = 0 równanie ma postać: − x + 1 = 0 ,
jego rozwiazaniem jest x = 1 , a więc nie spełnia warunków zadania: x > 1
13 sie 10:07
tyu: rozumiem. dziękuję.
13 sie 10:09