równanie
Elixir: Rozwiąż równanie
x
√3 +
√3= x+3
Mógłby mi ktoś z tym pomóc, bo nie bardzo wiem, jak sie za to zabrać
9 lis 09:10
daras: Przenieś na lewą stronę, pogrupuj, wyciąg x przed nawias i podziel.
9 lis 09:24
daras: odp. x= √3
9 lis 09:28
Elixir: okey, dzięki

i mam jeszcze jedno pytanie jak możesz: mam równanie nieoznaczone:
4(x+1)=x(x+4)−(x−2)(x+2)
i ztego wychodzi
4x+4=4x+4
i mogę to jeszcze poprzenosić na drugą stronę i zapisać, ze 0=0 ?
9 lis 09:30
52: 4x+4=x2+4x−x2+4
4x+4=4x+4
0=0
równianie nieoznaczone
x∊R
9 lis 09:35
Elixir: Dziękuję Wam bardzo
9 lis 09:36