matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
mrKaczorrro:
Proszę o pomoc! 8*3
x−2
+1= 9
x−1
8*3
x−2
+1=3
2x−2
t=3
x−2
8t+1−t
2
=0 ⇒ −t
2
+8t+1=0
−8−
√
69
−8+
√
69
Δ=64+4=69 t
1
=
i t
2
=
−2
2
i dalej nie wiem jak:( Czy w ogóle to jest dobrze?
8 lis 23:22
krystek:
źle
8 lis 23:25
krystek:
podstaw 3
x
=t
8 lis 23:25
krystek:
8
1
t+1=
t
2
9
9
8 lis 23:27
pigor:
..., lub np. tak : x∊R , a
8*3
x−2
+1= 9
x−1
/*3
2
⇔ 8*3
x
+9= 9
x
⇔ (3
x
)
2
−8*3
x
−9= 0 ⇔ ⇔ (3
x
−9)(3
x
+1)= 0 ⇔ 3
x
−9= 0 ⇔ 3
x
=3
2
⇔
x=2
. ...
8 lis 23:33
mrKaczorrro:
dziękuję
8 lis 23:33