ostrosłup
ROBERTO: POTRZEBUJE na szybko żeby mi ktoś obliczył objętość ostrosłupa V
h=6√3 Pp=108√3
8 lis 23:17
ROBERTO: Bo mi źle wychodzi, a jak ktoś z boku na chłodno spojrzy to inaczej
8 lis 23:20
5-latek: Co to jest h czy to jest wysokosc ostroslupa ?
8 lis 23:21
ROBERTO: tak
8 lis 23:21
5-latek: Wyskosc ostroslupa oznacza sie zawyczaj przez duze H
wiec mamy P
p=108
√3 i H=6
√3
| | 1 | |
wzor na objetosc jest taki V= |
| Pp*H |
| | 3 | |
V= 648[j
3]
wiemy z e
√3*
√3=3
8 lis 23:29
ROBERTO: Pomoże? Ktoś?
8 lis 23:29
5-latek: Jeszcze taka mala uwaga.
Wiemy z emnozenie jest przemienne wiec sobie zawsze pisz czynniki tak zeby bylo lepiej liczyc
np tak jak tutaj zrobilem
8 lis 23:30
ROBERTO: Dziękuje poraz kolejny

a te[j
3] trzeba pisać?
8 lis 23:31
5-latek: tak trzeba to oznacza ze wyrazamy je w jednstkach szesciennych bo tak wyraza sie objetosc
No chyba ze masz podane jednostki np H= 6√3cm i Pp=108√3cm2 to wtedy wynik piszsesz w
cm3
j\jesli nie masz podanych jednostek to piszsesz [j3]
8 lis 23:35
ROBERTO: TO JESZCZE RAZ DZIĘKUJE ZA NAUKĘ I CIERPLIWOŚĆ

POZDRAWIAM I DOBRANOC.
8 lis 23:36
5-latek: Dobranoc
8 lis 23:37