Rozwiąż nierówność
mrKaczorrro: Prosze o pomoc! log12 (x2) < 4
8 lis 22:51
PuRXUTM: dokończ
8 lis 22:54
Saizou :
zauważ że
| | 1 | | 1 | |
4=4*1=4*log1/2 |
| =log1/2( |
| )4 i DZIEDZINA x∊R/{0} |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 22:55
Saizou :
znowu błąd, w sensie cyfrówka
8 lis 22:56
pigor: ..., z monotoniczności funkcji y=log
ax (tu 0<a<1malejąca) :
log12 x2 <4 i x≠0 ⇒ x
2 > (
12)
4 ⇔ |x| >
14 ⇔
⇔ x< −
14 lub x >
14 ⇔
x∊(−∞;−14) U (14;+∞) . ...
8 lis 23:01
mrKaczorrro: Dziękuję bardzo!

mam jeszcze jedno pytanie, jak wyznaczyłeś dziedzinę?
8 lis 23:03
pigor: ... z definicji logarytmu musi być
x2 >0 ⇔ |x| >0 ⇔ x≠0 ⇔ x∊R\{0}=D .
9 lis 13:14