Oblicz
mrKaczorrro: Proszę o pomoc! log22x − 10log2x + 16= ?
8 lis 22:00
Saizou :
zauważmy że
log22x−2*5log5x+25−9=0
(log2x−5)2−9=0
(lof2x−5)2=9
8 lis 22:03
Saizou :
poprawka ostatniego wersu
(log2x−5)2=9
8 lis 22:03
pigor: ..., no, no
Saizou , to lubię ; tak trzymaj i x∊R
+ nie zapominaj . ...

no to może dalej :
... ⇔ |log
2x−5|=3 ⇒ log
2x−5=3 lub log
2x−5= −3 ⇒ log
2x= 8 lub log
2x= 2 ⇒
⇒ x= 2
8 lub x= 2
2 ⇔
x∊{256, 4} . ...

...
8 lis 22:43
Saizou : pamiętałem o dziedzinie, tylko tak napisałem żeby "pytającego" zmusić do myślenia chociaż
trochę, nawet o tym świadczy niedokończenie zadanie
8 lis 22:51