równania
Elixir: Rozwiąż równanie:
y−54 −
2y+13=2
12−y
y−54 −
2y+13=2
12−y/*12
3(y−5)−4(2y+1)=30−12y
3y−15−8y−4=30−12y/+12y/+15/+4
15y= 49/:15
y=
4915
Mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć, gdzie mam błąd?
8 lis 21:54
Elixir:
8 lis 22:17
5-latek: 3(y−5)−4(2y+1)=30−12y
3y−15−8y−4=30−12y
3y−8y+12y=30+15+4
7y=49 to y= ...
NIe kombinujesz(tak jak tutaj) tylko niewiadime przenosisz na lewa strone a wiadone na prawa
strone (pamietajac o zmianie znakow )
8 lis 22:18
5-latek: Najlepiej takie rzeczy obliczac bez skrotow bo wtedy popelnisz mniej bledow
8 lis 22:21
Elixir: y=7 dzięki
8 lis 22:25
5-latek:
8 lis 22:25