Malwina: ile istnieje liczb 5 cyfrowych o tylko 2 używanych cyfrach ?
28 wrz 18:28
ifken88: mamy zbiór liczb{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} z których mamy ułożyć 5 cyfrowych liczb nie
rozumiem tego ostatniego 2 używanych liczb może to miało brzmięc ze mogą sie powtarzać
tylko 2 cyfry
30 wrz 19:39
ndst:
Symb.Newt. 5 = 5! / 2!*3! = 3!*4*5 / 2!*3! =10
2
1 paź 17:30
b.: Jednak więcej...
Wybieramy 2 cyfry c1, c2 z dziewięciu {1,2,...9} na (9 po 2)=36 sposobów,
następnie każdą z kolejnych cyfr liczby wybieramy na 2 sposoby: może to być c1 lub c2
(25=32 sposoby, reguła mnożenia). Jednak 2 wybory trzeba (jak sądzę z treści zadania,
choć niekoniecznie) odrzucić: są to liczba składająca się z samych cyfr c1 i liczba z
samych cyfr c2.
Dostajemy więc 36*30 = 1080 sposobów.
Do tego trzeba dodać liczby z cyfrą 0. Wybieramy drugą cyfrę c na 9 sposobów,
pierwszą cyfrą liczby 5-cyfr musi być c, a kolejne wybieramy na 2 sposoby każdą: c lub 0
(24=16 wyborów). Odrzucamy 1 wybór prowadzący do liczby ccccc (z samych cyfr c).
Dostajemy więc 9*15=135 sposobów.
Łącznie jest 1080+135 takich liczb.
1 paź 22:24